KATUIT stoet

http://www.dendermonde.be/file_uploads/3105.JPG

Dendermonde is op folkloristisch vlak niet alleen gekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath immers dansend door de stad, als hoofdrolspelers in hun eigen ommegang ‘Katuit’.
In een feeërieke avondstoet worden de reuzen omringd door meer dan 1000 middeleeuws gekostumeerde figuranten. Praalwagens, muziekkorpsen (waaronder Brassband Bacchus), professioneel straattheater, vendelzwaaiers en fakkeldragers zorgen telkens voor een uniek spektakel. In de ommegang komen niet alleen historische of volkse taferelen aan bod (bv. over de geschiedenis of de spotnamen van Dendermonde) maar wordt ook telkens veel aandacht besteed aan eigentijdse animatie en speciale effecten.

Ruim 40.000 toeschouwers verdringen zich elk jaar langsheen de omloop om niets van dit reuzenspektakel te missen. De apotheose op de Grote Markt, met de reuzen en de Ros Beiaardharmonie, is indrukwekkend. Het grote muzikale luchtvuurwerk van achter het Stadhuis zorgt voor een prachtige afsluiter.
De Reuzenommegang behoort al verschillende jaren tot de belangrijkste folkloristische evenementen in Vlaanderen. Toppunt van erkenning is de opname van de drie gildereuzen en hun ommegang op de lijst van het Unesco-Werelderfgoed in 2005.   Afspraak met de reuzen op de laatste donderdag van augustus.

De Reuzenommegang is een productie van de vzw Ros Beiaardcomité.

(Bron: dendermonde.be)